Kako lahko mladi aktivno sooblikujejo prihodnost Alp? Osrednja tema konference, ki bo v okviru projekta GaYA potekala 30. novembra 2018 v francoskem Chambéryju, bo vključevala participacijo mladih in odločanje.

Na območju Alp se mladi v velikem številu odseljujejo iz rodnih krajev, saj so tam zaposlitvene možnosti zanje neugodne, udeležba mladih v lokalnem političnem življenju v alpskih regijah pa je izredno nizka. Projekt Governance and Youth in the Alps oz. Odločanje in mladi v Alpah (GaYA) si prizadeva za intenzivnejše vključevanje mlade generacije v procese sprejemanja in sooblikovanja političnih odločitev, saj lahko tako aktivno sodelujejo pri razvoju domače občine.

A kako spodbuditi udeležbo mladih v mestih in na podeželju? Katere inovativne ideje so pri tem na voljo? Katere priložnosti odpira digitalizacija? Ta in številna druga vprašanja bodo tema razprav na konferenci Mlade ideje za Alpe, ki bo v okviru projekta GaYA potekala 30. novembra 2018. Predstavnike mlade generacije in političnih institucij ter vse, ki jih zanimajo navedena vprašanja, vljudno vabimo, da se udeležijo konference, ki bo obenem priložnost za izmenjavo izkušenj in informacij ter sooblikovanje novih rešitev z drugimi udeleženci.

Svoje izkušnje v projektu GaYA bo predstavilo tudi osem občin iz različnih alpskih občin in pojasnilo, katere ukrepe je bilo mogoče uresničiti v sodelovanju z mladimi prebivalci. Konferenca bo priložnost za sodelovanje na 14-ih interaktivnih delavnicah, del spremljevalnega programa pa bosta tudi glasbeni program in alpska kulinarika. Prav tako bodo na ogled filmi, ki so jih posneli mladi in bodo predstavljeni v okviru alpskega filmskega natečaja. Udeležba na konferenci je brezplačna.

Program in prijava na www.alpine-space.eu/projects/gaya/si/konferenca

Spoštovani predstavniki medijev ste vljudno vabljeni, da se udeležite konference.