Novičnik AlpBioEco - Marec 2019
Potenciali biogospodarstva vzdolž verig vrednosti rastlinskih izvlečkov in živil
Vol. 2 SL
Kako se prijavim na AlpBioEco novičnik

Novičnik projekta AlpBioEco izhaja štirikrat na leto. Če želite redno prejemati novice AlpBioEco se lahko prijavite tukaj preko novičnika ali pa obiščete spletno stran AlpBioEco.

Biogospodarstvo in EU

Evropska komisija je 11. oktobra 2018 ponovno pregledala svojo strategijo biogospodarstva iz leta 2012. Za skupno vodenje prizadevanj vlade in industrije, tako v letu 2019 Komisija namerava lansirati 14 konkretnih ukrepov, ki se osredotočajo na tri ključne cilje: okrepitev in povečanje sektorjev z biološko podlago ter sprostitev naložb in trgov; pospešitev razvoja biogospodarstva na lokalni ravni po vsej Evropi; razumevanje ekoloških meja biogospodarstva.

More
0
Kaj je AlpBioEco?

Smo interdisciplinarna projektna skupina 13 partnerjev alpskega prostora. Skupaj iščemo nove načine ustvarjanja gospodarske vrednosti iz rastlinskih pridelkov pod imenom biogospodarstvo. S tem namenom preučujemo verige vrednosti orehov, jabolk in zelišč, za določitev njihovega biogospodarskega potenciala. Naš pristop za razvoj biogospodarskih poslovnih konceptov je prenosljiv tudi na druge rastlinske pridelke in kasneje tudi na druge regije.
(slika: AlpBioEco project partners, © AlpBioEco)

More
0
Več o nas: intervju z našim projektnim partnerjem Univerzo Albstadt-Sigmaringen

Univerza uporabnih znanosti Albstadt-Sigmaringen se nahaja med Stuttgartom in Bodenskim jezerom na jugu Nemčije. Na dveh lokacijah v Baden-Wuerttembergu: Sigmaringen in Albstadt je vpisanih približno 3500 študentov. Poleg projektnega partnerja City of Sigmaringen, je Univerza Albstadt-Sigmaringen drugi najpomembnejši partner projekta AlpBioEco. V projektu AlpBioEco iz Univerze Albstadt-Sigmaringen sodelujejo 4 člani, ki smo jih za vas intervjuvali!
(slika: AlpBioEco project partner Albstadt-Sigmaringen University, © AlpBioEco)

 

More
0
Od 5. do 7. maja bo v Sloveniji potekal sestanek projektnih partnerjev

V maju bo v Ljubljani potekal sestanek projektnih partnerjev, na katerem bomo zaključili prvo fazo projekta AlpBioEco ter pričeli z drugo. Ob tej priložnosti objavljamo dva članka o Sloveniji.

Spoznajte Slovenijo malo bolje

Slovenija leži med Hrvaško, Avstrijo, Italijo in Madžarsko ter pokriva 20.273 km². V letu 2018 je imela 2,07 milijona prebivalcev. Glavno mesto Ljubljana je leta 2016 prejelo nagrado za Zeleno prestolnico Evrope. Slovenija je znana po zelo visoki biotski raznovrstnosti, gozd je v letu 2016 namreč pokrival kar 62 % države. Če želite izvedeti več ter prebrati zanimiva dejstva o slovenski proizvodnji jabolk, orehov ter zelišč, kliknite spodaj.  
(slika: Bled Lake in Julian Alps, Slovenia © Lukasz Miegoc)

More
0
Ozaveščanje potrošnikov o uživanju jabolk v Sloveniji

Gospodarska zbornica Slovenije - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij (GZS-ZKŽP), eden od dveh slovenskih partnerjev projekta AlpBioEco, si ob Svetovnem dnevu jabolk prizadeva za večje uživanje tradicionalnih vrst jabolk, ki so vzgojena v Sloveniji. GZS-ZKŽP je med študenti slovenskih fakultet izvedla tudi senzorično raziskavo »Nori na jabolka izbrane kakovosti«, z namenom ocene in opredelitve verige vrednosti jabolk, kar je eden izmed ciljev projekta AlpBioEco.

(slika: Nori na jabolka izbrane kakovosti, © GZS-ZKŽP)

More
0
Ostanimo v stiku!

Sledite nam na omrežjih Facebook, Twitter in LinkedIn. Za več informacij o našem projektu in prihajajočih dogodkih, prosim obiščite našo spletno stran. Se vidimo kmalu!

   
The AlpBioEco Newsletter is published quarterly by AlpBioEco head of project communication (Albstadt-Sigmaringen University of Applied Sciences).
European Regional Development Fund