Elektronski novičnik projekta AlpBioEco – December 2020
Potenciali biogospodarstva vzdolž verig vrednosti rastlinskih izvlečkov in živil
VOL.10 SL
Praznični dnevi se hitro približujejo ... 

... in mnogi med vami boste imeli priložnost, da si boste vzeli zimski oddih, se napolnili z energijo in preživeli čas s svojimi najdražjimi, nekaj časa pa si boste vzeli tudi zase. Tudi za AlpBioEco je bilo leto naporno. Naš projekt je uspešno premagal izzive in z vami bi radi praznovali to izvrstno leto z izdajo prav posebnih novic.
 

Za vas smo pripravili vrsto intervjujev s partnerji, s katerimi je AlpBioEco sodeloval v zadnjih letih. Naš projekt je z njihovim strokovnim znanjem veliko pridobil in zdaj smo na vrsti mi, da v tem biltenu izpostavimo njihovo dragoceno delo! S to publikacijo pa bi radi objavili tudi prve novice o naši zaključni javni konferenci. Vsi smo resnično navdušeni!
 

Želimo vam vesel božič in srečno novo leto. Ostanite v stiku z nami, uživajte v branju in, kar je najpomembnejše, ostanite zdravi! 

Kako se prijavim na AlpBioEco e-novičnik?

Elektronski novičnik projekta AlpBioEco izhaja štirikrat na leto. Če želite redno prejemati novice AlpBioEco se lahko nanje prijavite tukaj preko spletnega obrazca ali pa obiščete spletno stran projekta AlpBioEco.

 

 

Shrani datum: Zaključna konferenca projekta AlpBioEco bo februarja 2021!

Projekt AlpBioEco se bliža koncu, saj smo že v četrtem in torej zadnjem delovnem paketu. Z namenom obveščanja javnosti o končnih rezultatih projektov, pa tudi za pridobitev novih stikov in prispevkov, AlpBioEco projektni partnerji skupaj s številnimi navdihujočimi govorci 11. februarja 2021 organiziramo zaključno konferenco. Dogodek bo v celoti potekal v spletni obliki.  Podrobnejše informacije o programu dogodka in prijavi na dogodek razkrijemo kmalu! 

More
0
Regionalna pridelava sadja v »Oberschwabnu«, Nemčija: Intervju z Michaelom Stiefelom

»Jabolka« so ena od vrednostnih verig, s katerimi se ukvarja AlpBioEco – in Michael Stiefel iz proizvodnje sadnih sokov Stiefel iz nemškega Oberschwabna ve, kako pomembna je lokalna pridelava jabolk. Zato ne proizvaja samo jabolčnega soka, ampak za spodbujanje trajnostne rabe lokalnih sadovnjakov sodeluje tudi pri projektu sadovnjaka projektnega partnerja AlpBioEco BUND. Intervju preberite tukaj!

Foto: Familie Stiefel @ Fruchtsaftkelterei Stiefel

More
0
Študija jabolčnih tropin v laboratoriju v Avstriji: Intervju z dr. Bettino Schwarzinger

V okviru projekta AlpBioEco so bile za nadaljnji razvoj idej o izdelku pomembne tudi laboratorijske analize različnih biogospodarskih materialov. Eno od analiz je opravila dr. Bettina Schwarzinger z Univerze za uporabne znanosti Zgornje Avstrije v Welsu. Pregledala je vzorce jabolčnih tropin glede njihovih sestavin. Intervju preberite tukaj! 
Foto: Arbeit Michaela im Labor © Feichtinger & Schwarzinger

More
0
Gojenje zelišč in hidrolati v Istri, Slovenija: Intervju z Jano Bergant

Jana Bergant živi v Sloveniji in veliko ve o lokalnih zeliščih. Goji jih tudi sama in uporablja v kozmetiki svojega podjetja »Bonistra«. Jana Bergant je bila zato idealen partner AlpBioEco za lokalno sodelovanje v Sloveniji za vrednostno verigo »zelišč« – z njo smo se pogovarjali o zeliščih, hidrolatih in njenem sodelovanju z AlpBioEco. 
Foto:Jana Bergant © DEMO Studio

More
0
Seneni drobir z lokalnih naravnih travnikov Avstrije se spremeni v regionalne negovalne izdelke: Intervju z Aleksandrom Hellerjem

Alexander Heller vodi družinsko podjetje HELFE, ki izdeluje naravne izdelke za nego telesa. HELFE je bil ustanovljen leta 1927, ko je razvil prvo kremo – danes je portfelj izdelkov veliko obsežnejši, rastlinske izvlečke pa proizvajajo tudi sami. Sem spadajo tudi izvlečki senenega drobirja, ki so Aleksandra Hellerja povezali s projektom AlpBioEco.
Foto: Heublumen © HELFE

More
0
»Vas orehov Frümsen«, Švica: Intervju s Hansom Oppligerjem

»Vas orehov Frümsen« se nahaja v Švici in je posebnost, ker trenutno tam ohranjajo 78 različnih sort orehov, da bi zaščitili biotsko raznovrstnost. Pogovarjali smo se s Hansom Oppligerjem, predsednikom združenja »Vas orehov Frümsen«. Oktobra 2020 je za udeležence ekskurzije AlpBioEco in projektnega partnerja BUND organiziral ogled orehov.

Foto: Hans Oppliger © AlpBioEco

More
0
Upravljanje orehove poti »Walnussmeisterei« v Herzbergu v Nemčiji: intervju z Vivian Böllersen

Vivian Böllersen je pionirka v pridelavi orehov v Nemčiji. V Herzbergu na severozahodu Brandenburga vodi kmetijsko gospodarstvo, imenovano Walnussmeisterei Böllersen. Februarja 2020 je AlpBioEco opravil intervju z Vivian Böllersen, ki ga za to posebno izdajo glasila objavljamo ponovno. V tem intervjuju boste izvedeli več o orehovi poti »Walnussmeisterei« in interesni skupnosti za orehe »IG Nuss«.Foto: © Vivian Böllersen

More
0
Ostanimo v stiku!

Sledite nam na družabnih omrežjih YoutubeTwitter in LinkedIn. Kliknite na ikone na levi strani e-novičnika. Za več informacij o našem projektu in prihajajočih dogodkih, vas vabimo, da obiščete našo spletno stran. Se vidimo kmalu!

 

   
The AlpBioEco Newsletter is published quarterly by AlpBioEco head of project communication (Albstadt-Sigmaringen University of Applied Sciences).
European Regional Development Fund