CaSCo

Carbon Smart Communities

The area of Bohinj is an exceptional natural and cultural phenomenon, where new spatial interventions need to be placed in a very sensitive way. The task of the project was to connect the Upper and Lower Bohinj Valley as two main parts of the Bohinj area with a 11.5 km bike trail. The trail’s route follows and uses old and traditional farming and forest paths to connect neglected settlements and environments with Bohinj’s cultural and natural heritage, and exceptional views. Along the trail, rest stops with appropriate equipment were set up following local traditions in the elements and materials used, although the design and technological approaches were modern. Non-coloured, solid and glued indigenous local larch and spruce wood was used for all this equipment, while local natural stone was used for the bases.
This equipment was typical and modular in order to rationalise production procedures, costs and consumption of materials. It is closely linked to the identity and heritage of this space, e.g. with patterns taken from the local type of hayrack, which was, however, upgraded through modern compositions (e.g. the way the benches are put together, the idea that the shelter roof imitates the shape of the dominant local mountain of Studor on its gable end, etc.), details (steel joints between the stone and wooden sections) and technologies (glued wood for benches and chairs). The trail was completed in 2011 within the local production chain and has brought 0.2 tons or 59.8 kg/m³ of CO2 savings.